Je huis verkopen en een nieuw huis kopen? Zo doe je dat!

Je oog valt op een andere woning, maar je huidig huis is nog niet verkocht. Of meer nog, je lening moet nog afbetaald worden. Hoe ga je dan best te werk: koop je eerst de nieuwe woning of verkoop je best eerst je eigen huis? Geen nood. We bekijken de voor- en nadelen van elk proces.  

Mogelijkheid 1: Eerst het huis kopen, dan je eigen huis verkopen

Soms moet je nu eenmaal snel beslissen. Heb jij je droomwoning gevonden en wil je het risico niet nemen om deze aan je neus voorbij te laten gaan? Dan is dit misschien wel je kans.  

Een huis kopen voordat je huidige woning verkocht is, kan perfect met een overbruggingskrediet bij de bank. Hierbij zal de bank je gedurende een bepaalde periode (verschilt van bank tot bank) van middelen voorzien om deze nieuwe woning aan te kopen. Dit in afwachting van het bedrag dat je zal krijgen voor je huidige woning. Met de opbrengst van de verkoop betaal je dan het krediet terug.  

Handig dus, zo’n krediet. En toch, er zijn een aantal zaken die je best in het achterhoofd houdt:

  • Vergeet niet dat je ook interesten betaalt op dit krediet;

  • Je huis moet binnen een bepaalde periode verkocht worden;  

  • De vraagprijs kan onder druk komen staan wanneer de woning niet snel genoeg verkocht wordt;

  • Als het huis niet tijdig van de markt gaat, kan je blijven zitten met een dubbele woonlast.

Twijfel je nog? Hier kan je een simulatie maken van zo'n overbruggingskrediet.

Mogelijkheid 2: Eerst je huis verkopen, dan een  huis kopen

Eerst je huidige woonst verkopen, is nog steeds de meest veilige keuze. Al is dit vaak niet mogelijk, omdat je in de realiteit vaak jouw nieuwe woning al op het oog hebt.

In de onderhandse verkoopovereenkomst werk je dan best een bezettingsregeling uit. Zo heb je het recht om in je woning te blijven gedurende enkele maanden na de ondertekening van de akte. Meestal betaal je ook voor deze ‘bezetting’ een vergoeding, een soort van huurprijs die je overeenkomt met de kopers, voor het verblijf in je oude woning. Dit totdat je een nieuwe woning gevonden hebt of tot je nieuwe thuis instapklaar is.  

Wat met je lening?

En wat met je lening als je een ander huis wil kopen? Als je lening nog niet is afgelopen dan kan je ervoor kiezen om je lening over te dragen op je nieuwe woonst of je kan je huidige lening afkopen en een nieuwe afsluiten. In de meeste gevallen is een overdracht het voordeligst.  

Wat je moet weten over het overdragen van een lening:

  • Je vermijdt een schadevergoeding (omdat je lening gewoon blijft doorlopen)  

  • Ook de kosten van een nieuw hypothecair krediet kan je op deze manier omzeilen  

  • Als je een lening aan goede voorwaarden aanging dan blijven deze ook behouden  

  • De waarde van je oud en nieuw krediet moeten wel in lijn liggen

  • Meestal gaat er een klein bedrag naar dossier- en/of expertisekosten bij de overdracht

Vergeet de opschortende voorwaarde niet

Als je een nieuwe woning aankoopt dan kan je altijd een opschortende voorwaarde laten toevoegen aan de verkoopsovereenkomst. Zo kan je overeenkomen dat je de woning pas effectief aankoopt indien je huidige woning verkocht wordt.  

Let wel op, deze voorwaarde moet heel precies gedefinieerd worden. Je zal de nodige stappen moeten ondernemen om je woning te kunnen verkopen (makelaar inschakelen, vraagprijs verlagen, …) Ook zal de voorwaarde ook altijd gebonden zijn aan een tijdsperiode. De verkoper zal uiteraard niet blijven wachten en daarnaast moet hij ook bereid zijn om dit risico te nemen.

Tip: de aankoop-verkoopbelofte

Indien je huidige woning nog verkocht moet worden dan kan er ook gewerkt worden met een aankoop-verkoopbelofte. Zo kan de maximale termijn van 4 maanden tussen de compromis en de notariële akte uitgesteld worden met enkele weken of zelfs tot wanneer de woning verkocht is.

Bekijk al onze lopende nieuwbouwprojecten