Wie voor nieuwbouw kiest, wint op lange termijn

Eén van de eerste knopen die je moet doorhakken wanneer je op zoek gaat naar een woning is de keuze tussen nieuwbouw of een bestaande woning. Misschien wel de belangrijkste factor voor die afweging is uiteraard de prijs. Vaak ligt die hoger bij een nieuwbouwwoning (±20%) dan een te renoveren woning, maar dat prijsverschil biedt enkel voordelen op de korte termijn.

Kosten nieuwbouw versus renovatie

Op het einde van de rit kom je met een renovatie altijd duurder uit. Er zijn twee zaken die hiertoe bijdragen:

Enerzijds zijn er de kosten om de energieprestaties van een bestaande woning naar beneden te krijgen. Werken zoals isoleren, luchtdicht maken, een ventilatiesysteem voorzien … zijn niet op 1-2-3 gepiept. Ook is het in een bestaande woning vaak niet mogelijk om de allerlaatste technieken op vlak van energiezuinig wonen toe te passen.

Het feit dat een bestaande woning nooit even energiezuinig zal zijn als nieuwbouw, zorgt er anderzijds voor dat de energiekosten van de woning merkbaar zullen verschillen. Zeker wanneer je dit optelt over de jaren, bespaar je met nieuwbouw een hele som geld. Op het eerste zicht is een bestaande woning kopen voordeliger, maar niets is minder waar.

Nieuwbouw is een veiligere investering

Doordat een nieuwbouwwoning voldoet aan de meest recente energienormen, heeft dat natuurlijk ook een effect op de vastgoedwaarde van de woning. Stel dat je de woning ooit terug wil verkopen, dan kies je op dit moment voor een veiligere investering met nieuwbouw.

Energie- en milieunormen worden alsmaar strenger en ook wij staan niet stil. We zoeken steeds naar innoverende ideeën met onze BEN-woningen (Bijna Energie Neutraal) als voorbeeld. Duurzaamheid staat dan ook centraal in onze woonprojecten. Van materiaalkeuze tot isolatie en ventilatie. Niet enkel het milieu, maar ook jij wint met een energiezuinige nieuwbouwwoning.

Bekijk hier onze nieuwbouwprojecten

No Comments

Add a Comment