Wat maakt van vastgoed zo een goede investering?

Indien je een woning aankoopt om te verhuren, zijn het huurrendement en de mogelijke meerwaarde bij herverkoop de twee belangrijkste factoren om te kunnen spreken van een goede investering. Indien het gaat om je eigen woning klopt dit verhaal nog steeds, maar komt er toch een belangrijke extra dimensie bij. Hieronder meer uitleg!

Huurrendement

Je verhuurt de woning aan een bepaalde huurprijs. Hiervan trek je de jaarlijkse kosten af. Je kan daar bijvoorbeeld één maand huur voor voorzien in je berekening. Realistisch gezien moet je rekening houden met een rendement van 2 à 3%. Dit is lager dan de rendementen van vroeger (5 à 6 %), maar je moet je daar niet blind op staren.

Waarom niet? Elk jaar wordt alles wat meer waard (inflatie). Hierdoor wordt een bepaalde hoeveelheid euros ook elk jaar iets minder waard. Je kan immers met dezelfde hoeveelheid geld minder kopen. De echte maatstaf is dus het verschil tussen die inflatie en je rendementen op de investering.

Stel: vroeger had je een rendement van 5% en een inflatie van 2,5%. Nu heb je een rendement van 3% en 0,5% inflatie. In beide gevallen ben je 2,5% 'beter af' dan het jaar ervoor. Rendement kan niet los gezien worden van inflatie.

Geld op je spaarboekje? Dat is praktisch 0% rendement. Maar dat hoorde je waarschijnlijk al eens eerder.

Meerwaarde herverkoop

Je betaalt je woning af, maar na verloop van tijd wil je deze terug verkopen. Wat is je woning dan waard na enkele jaren? In de laatste 60 jaar zijn de woningen stelselmatig sneller in waarde gestegen dan de inflatie.

Dat is geen garantie voor de toekomst, maar er is zeker vertrouwen in de Belgische vastgoedmarkt. Ook in de voorbije jaren bleef vastgoed meer waard worden. Datgene wat je meer krijgt bij verkoop dan de originele aankoopprijs is je meerwaarde. Dit kan een belangrijk deel zijn van het investeringssucces.

Nieuwbouwwoningen zullen minder snel in waarde dalen dan woningen die bij aankoop al iets ouder zijn. Tenzij het gaat om historische panden op toplocaties. Ook de demografische groei van onze bevolking speelt in het voordeel van meerwaarden. Er is nog steeds een tekort aan woningen en men verwacht een bevolkingsgroei tot 2050. We neigen ook steeds meer alleen te gaan wonen in plaats van in grote gezinnen.

Ook belangrijk is het type vastgoed! Waar zal er op lange termijn gewoond worden? En op welke manier? Indien je op de juiste plaats de juiste woning kan vinden die hierop inspeelt, zal deze ook waardevaster zijn.

TIPS:

  • De trend is om kleiner te gaan wonen en energiezuiniger.
  • De ‘singles’ vormen de snelst groeiende markt.
  • Locatie blijft erg belangrijk, kort bij openbaar vervoer en nabij centra van steden zullen het sowieso beter doen.
  • Vergeet niet de andere manieren om in vastgoed te investeren zonder er zelf in te wonen: vastgoedbevaks, parkings, rusthuizen, ...
  • Niet alleen appartementen, maar ook kleine grondgebonden woningen met zeer kleine tuin (of gemeenschappelijke tuin) doen het op gebied van rendement heel goed.

Eerste eigen woning

Het verhuren hebben we besproken, nu over de eigen woning. In principe blijft al het bovenstaande nog steeds gelden, maar er is een belangrijk verschil: je gaat er je thuis van maken. Je investeert als het ware in jezelf en op mogelijk zeer lange termijn. Fiscaal gezien zijn er een aantal belangrijke voordelen. Er is de gekende woonbonus en de mogelijkheid tot korting op rente.

Een woning wordt ook vaak gezien als een investering in je pensioen. Huren kan interessanter zijn indien je vaak verhuist, maar als je zelf de eigenaar bent behoud je de lange termijn meerwaarde. Bovendien ben je bij jouw eigen woning zelf baas over je pand. Emotioneel is hier ook een groot verschil. Daarnaast kan je op termijn alle verbouwingen doen die je wil.

Op dit moment is investeren in een eigen woning enerzijds mogelijk omwille van de zeer lage registratierechten, anderzijds is er wel de noodzaak aan eigen spaarcenten. Als dat laatste moeilijk ligt, zijn er nog innovatieve oplossingen zoals hamsterhuren. Een nieuw concept dat we recent introduceerden.

Bekijk al onze nieuwbouwprojecten