Waarom kleiner wonen vooral voordelen heeft

Meer en meer mensen kiezen er bewust voor om kleiner te wonen. Een algemene trend in de vastgoedmarkt. Grote percelen worden nu eenmaal schaarser, zeker als je in de buurt van het stadscentrum wilt wonen. Maar dat is niet de enige reden waarom kleiner wonen aan populariteit wint. Het brengt ook heel wat voordelen met zich mee. Wij sommen ze even voor je op.

Kleiner wonen is kostenbesparend

Een voor de hand liggend gevolg van kleiner wonen zijn minder kosten. Niet enkel bij de aankoop van een woning zal je minder diep in jouw buidel moeten tasten, ook qua onderhoudskosten scheelt kleiner wonen een pak. Zeker in het geval van een nieuwbouwwoning. Je kan bijgevolg meer sparen of dit budget voor andere doeleinden gebruiken.

Je bespaart op energiekosten, onderhoudskosten (zowel in de woning zelf als de tuin),... Het is nu eenmaal goedkoper om een kleinere oppervlakte te verwarmen en te onderhouden. Al zijn het maar de vierkante meters die je uitspaart bij een nieuw likje verf of het aantal lampen die je nodig hebt om de woning te verlichten.

Je hebt meer tijd voor leukere dingen

Is het huis schoonmaken niet jouw favoriete bezigheid? Dan hebben we goed nieuws! Kleiner wonen betekent minder oppervlakte, en dus ook ook minder schoonmaken. Op één, twee, drie is jouw huis weer proper waardoor je meer tijd hebt om je bezig te houden met dingen die je wel graag doet.

Kleiner wonen is beter voor het milieu

Minder oppervlakte verwarmen betekent minder brandstofverbruik. Dit is niet alleen positief voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Compacter wonen verkleint jouw ecologische voetafdruk. Het blijft natuurlijk wel belangrijk om de woning goed te isoleren en je energieverbruik in het oog te houden.

Kortom je zorgt voor een positieve impact op het klimaat terwijl je ook nog eens kosten bespaart. Als dat geen goede reden is om kleiner te gaan wonen.

Je hebt meer vrijheid in de toekomst

Iets waar je misschien niet meteen bij stilstaat bij de aankoop van een nieuwe woning, maar er zou een dag kunnen komen waarop je jouw woning wil verkopen. In dat geval is het nu eenmaal makkelijker om een kleinere woning te verkopen. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en vrijheid in de toekomst wat jou op dit moment meer gemoedsrust biedt.

Kleiner wonen creëert een sterkere band

Wanneer je met meerdere personen samenwoont op een kleinere oppervlakte, kom je automatisch meer met elkaar in contact. Het brengt je dus dichter bij elkaar. Net zoals in elke andere woning zal het er ook wel eens tegenzitten. 😊 Iedereen heeft af en toe wat ruimte nodig. Maar over het algemeen zal kleiner wonen een sterkere band smeden.

Overtuigd van de voordelen van kleiner wonen? Misschien zit er wel iets tussen onze nieuwbouwprojecten wat jou bevalt.

Bekijk hier onze nieuwbouwprojecten