Waarop moet je letten als je nieuwbouw koopt?

Een nieuwbouw kopen of een oudere woning aanschaffen? Twijfel je nog? Nieuwbouw heeft enkele duidelijke voordelen: energiezuinig, voldoet aan de eisen en normen van nu, eigen wensen doorvoeren zonder breekwerk, enzovoorts.

Toch merken we dat heel wat kopers nog met vragen zitten over hun (toekomstig) nieuwbouwproject. Om de samenwerking tussen de bouwondernemer en de toekomstige bewoner vlot te laten verlopen geven we alvast enkele tips:

VOOR

Weet wat je krijgt en niet krijgt voor jouw centen

Je hebt bij ons een afspraak om eens samen te overlopen of onze nieuwbouwwoning voor jou de gepaste woonst is. Top! Tijdens dit gesprek geven we jou het lastenboek mee. Hierin kan je terugvinden wat in de totaalprijs zit, aansluitingskosten, de exacte prijzen van de materialen en ruimtes, EPB-richtlijnen,  met welke partners we samenwerken, enzovoorts.

Ben je niet zeker of iets wel of niet in de prijs zit. Vraag het gewoon, of bel ons er even over. Dan kunnen we dit meteen uitklaren en ontstaan er geen verrassingen achteraf.

Afwijken van standaard bouwplan: geen probleem

Je kan natuurlijk afwijken van het standaard bouwplan. Wij zullen als eerste meedenken over jouw wensen. Dat is trouwens een heel groot voordeel van nieuwbouw. Bij een bestaande woning zal je al heel wat breekwerk moeten doen om hetzelfde resultaat te bekomen.

Alle voorzieningen die je extra wil laten uitvoeren is het zogenaamde meerwerk. Dit wordt opgesomd op onze meerwerklijst. Op die manier weet je exact wat dit jou meer kost.

TIJDENS

Ga eens een kijkje nemen tijdens de bouw van je woning

Contacteer ons gerust om tijdens de bouw van je nieuwbouwwoning als eens een kijkje te gaan nemen. Op die manier kan je voor jezelf foto’s nemen zodat je later kan terugkijken op de evolutie van jouw thuis.

Daarnaast kan je ter plaatse meteen vragen stellen over bepaalde onduidelijkheden die je dan ziet of je jezelf afvraagt. Zie je iets wat mogelijks niet klopt? Dan kan dit meteen al tijdig hersteld worden of gewoon uitgelegd worden waarom dat zo is.

NA

De wet Breyne beschermt jou als koper. Bovendien verwerken we alle voorwaarden van deze wet in onze overeenkomsten. Deze wet houdt bijvoorbeeld in dat de oplevering van een nieuwbouwwoning in twee fasen moet gebeuren.

Voorlopige oplevering

Bij de voorlopige oplevering van de woonst, gaan we samen na of alles naar wens is. Zijn alle werken volgens plan uitgevoerd? Dat is de vraag die dan op tafel ligt. Indien nog niet alles naar wens is dan wordt dit genoteerd en zo snel mogelijk in orde gebracht. Na deze voorlopige oplevering kan je intrek nemen in je nieuwe woning.

Definitieve oplevering

Na de voorlopige oplevering heb je een jaar de tijd om dingen te melden die je bij de voorlopige oplevering nog niet had kunnen opmerken. Bij zo'n definitieve oplevering zou alles dus volledig in orde moeten zijn. 

Daarnaast kan je ook rekenen op een tienjarige aansprakelijkheid van de bouwonderneming (wij dus!) en de architect. Dit is nog een extra zekerheid die je dus voor lange termijn hebt. Zoals je ziet heb je voldoende middelen om welke bouwheer dan ook scherp te houden.

Gelukkig ...

We kunnen je met een gerust hart vertellen dat onze kopers de Wet Breyne zelden tot nooit nodig hebben. Met meer dan 40 jaar bouwervaring op de teller, hebben we zelf heel veel interne kwaliteitsprocessen lopen om dit allemaal voor te zijn. Daarnaast doen we zelf interne check-ups voor de opleveringen plaatsvinden.