Is geld lenen in het bankkantoor verleden tijd?

Het klassieke beeld van geld lenen in het bankkantoor is lang niet meer zo vanzelfsprekend. Tegenwoordig is er namelijk nog een andere populaire manier: online kredieten.

De populariteit van online kredietverstrekkers wordt in de hand gewerkt door enerzijds een gebrek aan vertrouwen na de financiële crisis en anderzijds door de beveiliging van het internet die steeds beter wordt. Met deze nieuwe trend kan geld lenen sneller dan ooit. Steeds meer kredietinstellingen trekken dan ook de digitale kaart.

Waarvoor kan je bij online kredietverstrekkers terecht?

Een online kredietverstrekker distantieert zich van traditionele banken door enkel online bankdiensten aan te bieden. Je kan bij hen dus uitsluitend digitaal terecht. Je moet bijgevolg niet meer van fysiek bankbezoek naar fysiek bankbezoek om de verschillende tarieven te weten te komen.

NADEEL: de rol van een financiële adviseur valt weg. Dit betekent dat een tarief op maat of persoonlijk advies niet langer mogelijk zijn.

Wanneer we spreken over online lenen is dit gewoonlijk een lening op afbetaling. Bij dit soort van lening ligt alles op voorhand vast. Zo zijn looptijd, interesttarief en terugbetalingsbedrag niet echt te onderhandelen. Op die manier wordt het risico voor de online kredietverstrekker beperkt en wordt onduidelijkheid voor degene die het bedrag leent vermeden.

VOORDEEL & NADEEL: Vaste tarieven die gelden voor iedereen.

Voor sommigen is dit een voordeel, voor anderen een gemiste kans om tijdens een persoonlijk gesprek een lager tarief af te dwingen.

Hoe ga je te werk?

Wanneer je overweegt om geld te lenen via een online kredietverstrekker is het best dat je start met vergelijken. Dit is het makkelijkste wanneer je de websites van de verschillende online kredietverstrekkers bezoekt en een leningsimulatie doet. Dit zal je op bijna elke website terugvinden.

Na deze simulaties kan je de concrete suggesties van de verschillende kredietaanbieders met elkaar vergelijken. Dit doe je best op basis van het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Dit percentage bevat niet enkel het interesttarief, maar ook al de andere kosten die gekoppeld zijn aan het lenen van krediet. Het vermelden van het JKP is verplicht.

VOORDEEL: Een lening vergelijken bij verschillende online kredietverstrekkers was nog nooit zo makkelijk en overzichtelijk. Ook zijn de rentevoeten bij online kredietverstrekkers doorgaans lager dan bij de traditionele instellingen.

Wanneer je echter niet vertrouwd bent met lenen of de bankenwereld, kan het toch een goede zaak zijn om eens met een adviseur te spreken. In de eerste plaats zijn ze er nog steeds om je te informeren over de verschillende mogelijkheden. Zo verklein je de kans om zaken over het hoofd te zien. De meest geschikte lening verschilt namelijk van persoon tot persoon.

Enkele voorbeelden van online kredietverstrekkers zijn Keytrade Bank, Hello bank, Moneyou en Cofidis.

Bekijk al onze lopende nieuwbouwprojecten