Huis bouwen of nieuwbouwwoning kopen?

De Belg heeft een baksteen in zijn maag. De meerderheid onder ons droomt nog steeds van een eigen (nieuwbouw)woning. Helaas, het bouwen van onze droomwoning is steeds duurder geworden en velen vragen zich af of zo’n hoge kostprijs wel opweegt tegen de voordelen ervan. Daarnaast wordt voorspeld dat bouwen tegen 2021 nog duurder zal worden. Een woning moet vanaf dan namelijk voldoen aan de BEN-normen (bijna energieneutraal).

De juiste keuze maken? Dat hangt af van wat jij belangrijk vindt. Wij maken graag de balans op tussen beiden. 

Prijs nieuwbouwwoning

Of je nu gaat bouwen of je koopt een nieuwbouwwoning, het bekijken van de mogelijkheden binnen jouw budget is een must. Een eigen woning bouwen heeft vaak een hoger prijskaartje dan er eentje kopen. Wanneer je zelf aan de slag gaat heb je geen duidelijk overzicht op de totaalprijs. Je zal je voornamelijk moeten baseren op de schatting van je architect. 100% transparant is je prijskaartje dus nooit. 

Als je een nieuwbouwwoning koopt, wordt deze vaak geplaatst door een grotere aannemer of bouwfirma. Zij bouwen meerdere woningen of appartementen in één keer, waardoor ze lagere prijzen kunnen aanbieden. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning wordt de prijs vastgelegd in het contract en deze kan niet herzien worden. Ook wanneer materialen, grondstoffen of loonkosten duurder worden, heeft dit geen invloed op de prijs van je woning. 

Bouwen duurt een tijdje

Een eigen woning bouwen kost tijd. Om de kostprijs te drukken, gaan de meesten zelf aan de slag op de werf. Zo worden ze projectleider van hun eigen woning. Naar schatting duurt een woning bouwen gemiddeld 2 jaar. Als je zelf handig bent en veel kan doen in het huis, heb je zelf de controle en ben je niet afhankelijk van anderen. Maar als je veel werken uit handen geeft dan is er heel wat coördinatie vereist en kost je dat heel wat tijd. Loopt de ene vertraging op? Dan dien je zelf een nieuwe planning te maken, die dan hopelijk ook nog voor de volgende aannemers past.

Wie een nieuwbouwwoning koopt doet dat vaak “op plan”. Ook dan is het vaak even wachten voor je werkelijk kan intrekken, maar je moet natuurlijk niet zelf aan de slag. Daarnaast wordt de coördinatie door de ontwikkelaar gedaan. Het enige wat jij moet doen is het kiezen van de afwerking: de keuken, de badkamer, de binnendeuren en vloeren. Het bouwbedrijf zorgt in dat geval zelf voor een strakke planning.

Lopen de werken toch vertraging op? Dan kan je zelfs rekenen op een compensatiebedrag per dag. Handig, bijvoorbeeld als je zelf nog huur moet betalen in de maanden dat je nog niet in het huis kan verblijven. In sommige gevallen kan een nieuwbouwwoning ook gekocht worden als het project (bijna) klaar is. Dan is de woning in enkele maanden al van jou. De tijd die je in een gekochte nieuwbouwwoning steekt, is dus meestal beperkt.

De juiste bouwgrond

Wie een eigen huis wil bouwen, moet eerst op zoek naar een geschikt stukje bouwgrond. Naast de zoektocht reken je best ook op een flinke kostprijs. Denk aan extra kosten voor de notaris, nutsvoorzieningen en het eventueel bouwklaar maken van je grond. Het voordeel is dat je de locatie, oriëntatie en grootte van je grond zelf kan bepalen.

Als je een nieuwbouwwoning koopt, zit het stukje grond dat bij de woning hoort inbegrepen in de prijs. Ook de bodemkwaliteit en de draagkracht zijn al onderzocht. De grond is betaald en de nutsvoorzieningen zijn geïnstalleerd. Jij moet je daar verder geen zorgen over maken. De ligging, oriëntatie en de grootte van de grond bekijk je best voor je de aankoop van de woning doet.

Energiewaarden van nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning dient de dag van vandaag te voldoen aan verschillende energienormen. Als je zelf bouwt, is het dus aan jou om deze regels strikt op te volgen en ervoor te zorgen dat je woning hieraan voldoet. Voldoet je woning niet aan de energiewaarden? Dan zijn er stevige boetes aan verbonden.

Als je een nieuwbouwwoning koopt, wordt deze steeds opgeleverd volgens de meest recente technieken qua energie. Een groot voordeel is dus dat jij je ook hier geen zorgen over moet maken.

Stijl & afwerking nieuwbouwwoning

Wanneer je zelf bouwt, kan je “all-the-way” gaan wat de stijl en afwerking betreft. Je moet wel rekening houden met de stedenbouwkundige voorschriften van jouw bouwgrond, maar verder kan je zelf bepalen hoe je de woning opbouwt.

Als je een woning koopt, ligt dit anders. Meestal is de stijl min of meer op voorhand bepaald. Soms kan je vroeg in het proces wel nog kleine aanpassingen doorvoeren. Zeker wat de binnenafwerking betreft, kan je beslissen om deze naar jouw smaak af te werken.

Klaar om je keuze te maken?

We kunnen concluderen dat de grootste reden waarom mensen kiezen om zelf te bouwen vaak de volledige controle over de locatie, oriëntatie, grootte en stijl van hun droomwoning is. Degenen die een nieuwbouwwoning kopen besparen heel wat budget en tijd, maar moeten op hun beurt die controle uit handen geven.

Bekijk hier onze nieuwbouwprojecten bij jou in de buurt