De 5 grootste voordelen van nieuwbouw

Het is zover, je gaat op zoek naar een nieuwe woning. Je bent nog maar net van start gegaan en je stuit al meteen op één van de belangrijkste knopen die je moet doorhakken: kies je voor nieuwbouw of toch maar renovatie? Een belangrijke keuze die het verdere verloop van de zoektocht zal bepalen.

Om te beginnen willen we al meteen een mythe uit de wereld helpen. De algemene perceptie van nieuwbouw is dat het aanzienlijk duurder is dan renoveren. Dat klopt, als je enkel op korte termijn kijkt. Bij het renoveren van een woning komen namelijk heel wat langetermijnkosten kijken die in eerste instantie vaak vergeten worden. Wanneer je het totale kostenplaatje in rekening brengt, moet een nieuwbouw zeker niet onderdoen voor renovatie.

Lagere kost op lange termijn is slechts één voordeel van een nieuwbouwwoning. Wij sommen met plezier de andere voordelen ook even op.

1. Een woning naar jouw smaak

Wanneer je kiest voor een nieuwbouwproject mag je er zeker van zijn dat het eindresultaat volledig naar jouw smaak zal zijn. Het is namelijk vaak mogelijk om de afwerking die gebruikt zal worden zelf te kiezen. Bij nieuwbouwprojecten zijn er doorgaans ruime afwerkingsbudgetten beschikbaar waarmee je een eigen touch aan de woning kan geven.

Meestal gaat het bij een nieuwbouwproject niet enkel over sleutel-op-de-deur woningen, maar ook een eventuele privétuin wordt soms kant-en-klaar opgeleverd (omheining, inzaaien van gras, terras, klinkers, buitenberging,...). Kortom, met een nieuwbouwwoning heb je simpelweg meer vrijheid wat afwerking betreft. Jij maakt de keuzes en vervolgens wordt alles voor jou uitgevoerd.

2. Meer controle over jouw budget

Wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning, is de kans op verrassingen erg klein. Dit wil zeggen dat onvoorziene kosten miniem zullen zijn. Het is namelijk reeds op voorhand erg duidelijk wat er nu juist in de prijs inbegrepen is en wat niet. Op die manier heb je meer controle over je budget. Dat is bij een renovatie niet altijd het geval, aangezien onverwachte kosten je budget behoorlijk in de war kunnen sturen. Een nieuwbouwwoning biedt meer zekerheid en dus gemoedsrust wat de uitgaven betreft.

Uiteraard bestaat hieromtrent ook de nodige regelgeving. Eén van de richtlijnen die wij erg hoog in het vaandel dragen is de wet Breyne. Deze woningbouwwet garandeert de bescherming van de koper en nemen wij steeds op in onze overeenkomsten. Bijgevolg betaal je enkel de werken die reeds voltooid zijn. De op voorhand bepaalde prijs ligt contractueel vast, waardoor deze niet gewijzigd kan worden.

3. Een beter energiepeil

Een woning met een goed energiepeil is erg belangrijk en zal alleen maar belangrijker worden. Niet enkel voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee! De nodige aandacht voor energie zal namelijk al snel de energiekosten van de woning omlaag brengen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je woning zijn waarde blijft behouden.

Bestaande woningen kunnen perfect aangepakt worden wat energieverbruik betreft, maar ook hier zal je nooit dezelfde vrijheid ervaren als bij een nieuwbouwwoning. Wanneer het aankomt op verwarmen en isoleren, zullen er bij een nieuwbouwwoning steeds de meest geschikte technieken toegepast worden. Deze zijn bij een te renoveren woning misschien niet mogelijk. Hierdoor zal een te renoveren woning nooit hetzelfde energiepeil behalen als een nieuwbouwwoning die gebouwd is met het oog op de huidige richtlijnen.

Ook op het vlak van EPB-eisen (energieprestatie en binnenklimaat) doen wij steeds ons uiterste best. Zo bieden we nu al bijna-energieneutrale (BEN) woningen aan met alle voordelen vandien. Nagenoeg al onze nieuwbouwwoningen scoren nu reeds beter dan de vastgelegde normen.

4. Voordeliger als investering

De ouderdom en de mate waarin een woning scoort op vlak van energie zijn twee belangrijke factoren die de waarde van de woning beïnvloeden. Zoals reeds aangehaald, kan een oudere woning nooit tippen aan een nieuwbouwwoning qua energiepeil. Dat in combinatie met de leeftijd van de woning maakt dat je bij nieuwbouw al zeker twee grote pluspunten hebt indien je ooit beslist om je woning te verkopen.

Een derde factor die van een nieuwbouwwoning een interessante investering maakt, is het uitblijven van de onvoorziene kosten. Dit maakt dat een nieuwbouwwoning in eerste instantie een grotere investering vraagt dan renoveren, maar doordat je in de eerste 15 à 20 jaar minder kosten zal betalen is de uiteindelijke investering kleiner.

Dankzij deze en nog andere voordelen zal de doorverkoopwaarde van een nieuwbouwwoning steeds groter zijn dan de aankoopwaarde. Een nieuwbouwwoning is met andere woorden steeds een goede investering.

5. Nog comfortabeler wonen

Met een nieuwbouwwoning weet je perfect wanneer de woning klaar zal zijn en wanneer je dus zal kunnen inhuizen. Na de verhuis kan je dan ook onmiddellijk genieten van je nieuwe woning. Dit is bij een renovatie bijna nooit het geval. De werken van een renovatie duren namelijk vaak langer dan gepland, waardoor je later zal kunnen verhuizen of voor langere tijd in een bouwwerf zal wonen.

Voor de afwerking van een nieuwbouwwoning bieden wij twee mogelijkheden aan: casco of woonklaar. Bij casco leveren we de ruwbouw van de woning op en kan je de binnenafwerking volledig zelf doen. Bij woonklaar coördineren wij alle werken tot de woning, zoals het woord het zelf zegt, woonklaar is. Wij zorgen dat de door jouw gekozen afwerking (keuken, badkamer, vloeren,...) in goede banen wordt geleid. Bij de meeste projecten ontfermen we ons zelfs over de buitenaanleg en is deze tevens in de prijs voorzien.

Wanneer je kiest voor een woonklaar project, is alles tot in de puntjes afgewerkt op schilderwerken na. Zo behouden onze klanten namelijk de vrijheid om hun eigen ding te doen, terwijl we het comfort van een nieuwbouwwoning kunnen garanderen. Vaak zijn er ook projecten waarbij we enkele extra’s (supersnel internet, elektrische deelwagens, Bringme Box,...) aanbieden die het wonen nog aangenamer maken.

Overweeg je de aankoop van een nieuwbouwwoning?

Bekijk al onze lopende nieuwbouwprojecten